Home Uncategorized Krejt çfarë dihet deri tash për tri variantet e reja të COVID-19

Krejt çfarë dihet deri tash për tri variantet e reja të COVID-19

78
0

ë paktën tri lloje të rinj të koronavirusit janë zbuluar javët e fundit, në Britaninë e Madhe, Afrikën e Jugut dhe Nigeri.

Zbulimet e reja kanë ngjallur panik në të gjithë botën sepse mendohet se virusi tanimë është deri në 70 për qind më i transmetueshëm.

Dihet se viruset ndryshojnë dhe pësojnë mutacione vazhdimisht. Është një proces i cili ndodh ndërsa ato kalojnë nga personi në person për një periudhë disa mujore, shkruan Al-Jazeera.

Kështu që për shkencëtarët, nuk ishte befasi për të parë variante të reja të sëmundjes.

Ndërsa është e vështirë të parashikohet se ku do të ndodhin mutacione të reja të sëmundjes, asnjëra deri më tani nuk është zbuluar të përmbajë mutacione që e bëjnë virusin më vdekjeprurës, ose më shumë të ngjarë të jetë në gjendje të shmangë vaksinat ose trajtimet.

Një nga llojet e para të raportuara njihet si varianti i Mbretërisë së Bashkuar, i cili është emëruar VUI-202012/01 (Varianti i parë nën Hetim në Dhjetor 2020). Ky mutacion mendohet të ketë ndodhur për herë të parë në mes të shtatorit në juglindjen e Mbretërisë së Bashkuar, në kryeqytetin Londër ose qarkun e Kentit.

Duket se nuk është më fatale, por është më ngjitëse sesa lloji origjinal, i cili ka çuar në kthimin e shpejtë të kufizimeve ndërkombëtare të udhëtimit dhe masave të tjera mes sezonit të festave.

Simptomat deri tani janë të njëjta si lloji origjinal, duke përfshirë temperaturë të lartë, kollë të thatë të vazhdueshme dhe humbje ose ndryshim të shijes dhe erës.

Varianti në Mbretërinë e Bashkuar është përhapur me shpejtësi në të gjithë Evropën, me Italinë, Danimarkën dhe Holandën që raportojnë infeksione të reja.

Australia dhe Singapori kanë zbuluar gjithashtu raste të variantit me përhapje të shpejtë në Mbretërinë e Bashkuar. Vendet duke përfshirë Shtetet e Bashkuara kanë kërkuar tashmë teste negative COVID-19 nga udhëtarët në Mbretërinë e Bashkuar si kusht për të kaluar.

Ndërkohë, Afrika e Jugut ka raportuar gjithashtu një lloj të ri COVID-19 i cili duket se ka pësuar ndryshime më shumë sesa varianti i Mbretërisë së Bashkuar.

E njohur si 501.V2, ky variant është mbizotërues midis infeksioneve të reja të konfirmuara në Afrikën e Jugut dhe duket se është më infektues sesa virusi origjinal, sipas zyrtarëve shëndetësorë dhe shkencëtarëve që udhëheqin strategjinë e virusit të vendit.

Megjithëse është shumë herët për të konfirmuar, ky lloj i ri mund të jetë përgjegjës për drejtimin e ringjalljes aktuale të vendit të sëmundjes. Autoritetet në Afrikën e Jugut kanë nisur kufizime më të ashpra ndërsa numri i rasteve totale të konfirmuara i afrohet një milion.

Ndërsa varianti transmeton shpejt dhe ngarkesat virale janë më të larta, nuk është ende e qartë nëse çon në sëmundje më të rëndë. Së fundmi, zbulimi i fundit është një variant i ri që u shfaq në Nigeri. Bëhet fjalë për një prejardhje të veçantë nga mutacionet e tjera.

Ky variant P681H nuk duket se po përhapet aq shpejt sa dy variantet e tjera të reja. Shkencëtarët thonë se nuk ka ende prova të mjaftueshme për të provuar se një rritje në rastet lidhet me një transmetim të shtuar të këtij lloji të ri.

Mutacionet e reja mund të ndikojnë në testimin deri diku, duke e bërë më të vështirë zbulimin e virusit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here