Home Uncategorized Pse disa burra nuk pranojnë të mbajnë maska?

Pse disa burra nuk pranojnë të mbajnë maska?

90
0

Nuk është hera e parë që ideologjia mashkullore shtyn rezistencën ndaj një nisme të shëndetit publik.

Në mes të numrit të rasteve në rritje dhe shtrimeve në spital gjatë pandemisë COVID-19, një segment i vogël, por tepër i zhurmshëm i shoqërisë amerikane ka refuzuar vendosmërisht të vërë maska, shkruan “ScientificAmerican”.

Shumë prej tyre janë burra, të cilët duket se i shikojnë maskat si prezervativë fytyre që duhen refuzuar.

Në realitet, qoftë një maskë apo prezervativ, rezistenca ndaj këtyre metodave të mbrojtjes – që të dyja e mbajnë përdoruesin të mos transmetojë një virus tek dikush tjetër – paraqet qartë një rrezik për shëndetin publik.

Një burrë pa maskë po rrezikon me dashje njerëzit përreth tij duke refuzuar të bllokojë pështymën e tij dhe viruset që mund të përmbajnë. Pse do t’i merrte ai këto rreziqe ndaj vetes dhe ndaj të tjerëve?

Kur HIV u shfaq në Shtetet e Bashkuara, një pjesë kryesore e përgjigjes së shëndetit publik ishte të kërkonte përdorim të vazhdueshëm të kondomit. Megjithëse këshillat kishin kuptim të dukshëm, në disa xhepa të popullsisë, njerëzit i rezistuan asaj.

Studiuesit filluan të gërmojnë në faktorët socialë që motivuan këtë rezistencë. Ata zbuluan se midis burrave që kryenin marrëdhënie seksuale me gra, “ideologjia mashkullore” shoqërohej me refuzimin e përdorimit të prezervativit, transmeton lajmi.net.

Në kohën kur po kryhej studimi, tre faktorë u cituan si shtyllat e kësaj ideologjie: statusi, qëndrueshmëria dhe anti-feminiteti. Sot, koncepti është zgjeruar pak për të përfshirë tipare të tjera.

Shoqata Amerikane e Psikologjisë e ka përkufizuar këtë ideologji si një “konstelacion të veçantë standardesh” që kërkon që burrat t’i përshkruhen “aventurave, rreziqeve dhe dhunës”.

Sigurisht, zgjedhja për të mos veshur mjetin më të thjeshtë të mbrojtjes gjatë një pandemie është njëkohësisht një rrezik dhe një aventurë.

Pra, ata shkojnë pa maska. Duke vepruar kështu, ata presin që grupi i tyre i ideologjisë mashkullore t’i pranojë, t’i respektojë dhe t’i mos i refuzojë.

Të kuptuarit e kësaj sjellje kërkon të kuptuarit e nivelit të investimeve që këta burra kanë bërë në ideologjinë e tyre mashkullore.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here